четвер, 23 лютого 2017 р.


Нижче ми пропонуємо батькам спеціальні вправи і тести для майбутніх першокласників. Вони допоможуть розвинути дитині ті якості, які будуть йому необхідні в школі.



Вправа на розвиток довільної уваги.

Дитині дають кольорові олівці, аркуш паперу і просять намалювати 10 трикутників в ряд. Коли він з цим впорається, необхідно попередити його про необхідність бути уважним, так як інструкцію ви скажете тільки один раз. "Будь дуже уважний, заштрихуй червоним олівцем, по порядку, третій, сьомий і дев'ятий трикутники". Якщо дитина не зрозумів і питає ще раз, не повторюйте завдання, нехай робить так, як зрозумів. Якщо ж дитина добре впоралася із завданням, можна продовжити, ускладнюючи завдання.

Вправа на розвиток спостережливості.

Запропонуйте дитині пограти в гру: "Уважно розглянь кімнату і знайди в ній предмети, в яких є окружність, коло". Дитина називає предмети - м'яч, годинник, ваза і т.д. Можна урізноманітнити гру - залучити до неї групу дітей для змагання, придумати схожі завдання.

Гра на розвиток пам'яті.
Цю гру можна запропонувати дитині під час тривалих поїздок всією сім'єю або коли він знаходиться в оточенні однолітків. Ви починаєте гру і говорите вголос: «Я поклав у машину (мішок, сумку) кавуни». Наступний гравець повторює сказану фразу і додає в неї щось своє: «Я поклав у машину кавуни та дині». Слідом третій гравець повторює все вищесказане, додаючи щось від себе.


Гра для тренування мислення і кмітливості "Як це можна використовувати?"

Суть гри - придумати якомога більше варіантів використання конктретного предмета. Наприклад, ви називаєте слово «ручка», а дитина називає як її можна використовувати - малювати, писати, використовувати як указку, паличку, вудку, градусник для ляльки і т.д. В процесі гри ви самі помітите рівень кмітливості дитини. Іноді діти під час цієї гри вражають батьків нестандартними відповідями - це означає, що у дитини добре розвинена уява.

Найпоширеніша методика тестування готовності дитини до навчання в школі - це тест Керна-Йирасека.
У нього входить три завдання:
- Намалювати фігуру людини;
- Скопіювати невелику фразу;
- Скопіювати 10 точок, розташованих одна під інший на рівній відстані по вертикалі і горизонталі.
Підготуйте олівець, чистий аркуш паперу, дві картки із завданнями. На одній картці потрібно написати чорним фломастером фразу "Вона їла кашу", розмір букв по вертіклі - 1 см, а розмір великої літери - 1,5 см. На іншій картці потрібно намалювати 10 точок, відстань між якими по горизонталі і вертикалі - 1 см , діаметр точок - 2 мм.

Перше завдання. Ви даєте дитині чистий аркуш паперу і говорите «Намалюй тут дядька (чоловіка) як вмієш. При виконанні цього завдання діти можуть почати задавати багато питань, що стосуються зовнішнього вигляду чоловіка - дайте відповідь: «Малюй, як можеш»

Друге завдання. Коли дитина закінчить малюнок, переверніть аркуш паперу, покладіть перед ним картку з фразою і дайте йому наступне завдання: «На цій картці написаний текст, але ти ще не вмієш писати письмово, тому спробуй змалювати цей текст якомога точніше у верхній частині аркуша ».
Третє завдання. Запропонуйте дитині в нижній частині листа змалювати точки з другої картки.
Кожне завдання оцінюється за п'ятибальною шкалою, причому 1 - краща оцінка, а 5 - найгірша.
Критерії оцінки зображення людини: 1 бал ставиться тоді, коли у фігури є голова, шия, тулуб, руки і ноги, на голові - волосся, на обличчі - очі, ніс, рот, є ознаки одягу, а 5 балів - коли на малюнку " щось "головоноге.
При оцінці фрази 1 бал ставиться, коли фраза скопійована досить точно, 2 бали - пропозицію можна прочитати, 3 бали - можна прочитати хоча б 4 літери, 4 бали - із зразком подібні хоча б дві літери, зберігається видимість письма, 5 балів - каракулі .
При оцінці змалювання крапок: 1 бал - досить точне відтворення зразка, але можливе збільшення або зменшення фігури при дотриманні симетрії по вертикалі і горизонталі; 2 бали - можливе незначне порушення симетрії, допустимо зображення гуртків замість крапок; 3 бали - група точок мало відповідає зразку, порушена симетрія, можливо більшу або меншу кількість точок; 4 бали - крапки розташовані купчасто, але нагадують будь-яку геометричну фігуру; 5 балів - карлючки.


Оцінки виконання кожного завдання підсумовуються. Готова до школи дитина отримує, як правило, від 3 до 9 балів. Як бачите, діапазон досить широкий і тому не хвилюйтеся, якщо вважаєте, що не можете точно поставити оцінку. Тест Керна-Йирасека дає уявлення про рівень загального розвитку дитини, просторовому сприйнятті, здібностях до копіювання, а також про ступінь розвитку зорово-моторної координації - все це необхідно при навчанні дитини в школі.

Немає коментарів:

Дописати коментар